Conference Day 3 - Saturday September 12

[Thu Sep 10] [Fri Sep 11] [Sat Sep 12]
De Grote Zaal Keizer Zaal Kleine Zaal
08:30   Keynote: “Computationally Modeling the Cognitive Antecedents and Consequences of Emotion” by Jonathan Gratch
Chair: Jeff Cohn
09:30   Coffee Break
10:00   Oral Session 7-GZ – Facial Expression Recognition
Chair: Kostas Karpouzis
10:00
25 mins
Evaluating AAM Fitting Methods for Facial Expression Recognition
Akshay Asthana, Jason Mora Saragih, Michael Wagner, Roland Goecke
10:25
25 mins
Get The FACS Fast: Automated FACS face analysis benefits from the addition of velocity
Timothy R Brick, Michael D Hunter, Jeffrey F Cohn
10:50
25 mins
Dynamic Cascades with Bidirectional Bootstrapping for Spontaneous Facial Action Unit Detection
Yunfeng Zhu, Fernando De la Torre, Jeffrey Cohn, Yujin Zhang
10:00   Oral Session 7-KzZ – Emotional Synthetic Characters 1
Chair: Justine Cassell
10:00
25 mins
Facial and vocal emotion expression of a personal computer assistant
Judith M. Kessens, Mark A. Neerincx, Rosemarijn Looije, Melanie Kroes, Gerrit Bloothooft
10:25
25 mins
Relations between Facial Display, Eye Gaze and Head Tilt: Dominance Perception Variations of Virtual Agents
Nikolaus Bee, Stefan Franke, Elisabeth André
10:50
25 mins
Evaluation of Multimodal Sequential Expressions of Emotions in ECA
Radoslaw Niewiadomski, Sylwia Hyniewska, Catherine Pelachaud
10:00   Doctoral Consortium - Session 1 - Linguistics
Chair: Roddy Cowie, Catherine Pelachaud, Alessandro Vinciarelli

Dialogue Act Recognition and the Role of Affect

N.Novielli
The Expression of Joy and Frustration in English Conversation
C.Yu
Affective Support in Narrative-Centered Learning Environments
J.Robison
11:15   Oral Session 8-GZ – GATE Session
Chair: Anton Nijholt and Mark Overmars
11:15
15 mins
Introduction to the GATE project
Mark Overmars, Anton Nijholt
11:30
20 mins
Affective Qualities of Virtual Environments
Joske Houtkamp
11:50
20 mins
Brain Connection Devices for Education, Feedback, Gaming, and More
Jan van Erp, Annemarie Brouwer
12:10
20 mins
User Adaptation of Games
Frank Dignum
11:15   Oral Session 8-KzZ - Emotional Synthetic Characters 2
Chair: Catherine Pelachaud
11:15
25 mins
Integration of a semantic and affective model for realistic generation of emotional states in virtual characters
Diana Arellano, Isaac Lera, Javier Varona, Francisco J. Perales
11:40
25 mins
“I can feel it too!”: Emergent empathic reactions between synthetic characters.
Sérgio Hortas Rodrigues, Samuel Francisco Mascarenhas, João Dias, Ana Paiva
12:05
25 mins
Effects of Emotional Agents on Human Players in the Public Goods Game
Katharina Göttlicher, Sabine Stein, Dirk M. Reichardt
11:15   Doctoral Consortium - Session 2 - Analysis and Interpretation
Chair: Roddy Cowie, Catherine Pelachaud, Alessandro Vinciarelli

Social Network Analysis in Multimedia Indexing: Making Sense of People in Multiparty Recording

S.Favre
Emotive and Personality Parameters in Multimedia Recommender Systems
M.Tkalcic
A Unified Features Approach to Human Face Image Analysis and Interpretation
Z.Riaz
12:30   Lunch Break + Humaine Association Meeting
14:00   Recognition of Non-prototypical Emotion from Speech: The Final Frontier
Chair: Bjoern Schuller, Anton Batliner, Stefan Steidl, Dino Seppi
14:00
20 mins
Interpreting Ambiguous Emotional Expressions
Emily Mower, Angeliki Metallinou, Chi-Chun Lee, Abe Kazemzadeh, Carlos Busso, Sungbok Lee, Shrikanth Narayanan
14:20
10 mins
Real-time vocal emotion recognition in artistic installations and interactive storytelling: Experiences and lessons learnt from CALLAS and IRIS
Thurid Vogt, Elisabeth André, Johannes Wagner, Steve Gilroy, Fred Charles, Marc Cavazza
14:30
10 mins
A Multiple Perception Model on Emotional Speech
Jianhua Tao, Ya Li, Shifeng Pan
14:40
10 mins
Emotion Detection in Dialog Systems: Applications, Strategies and Challenges
Felix Burkhardt, Markus van Ballegooy, Klaus-Peter Engelbrecht, Tim Polzehl, Joachim Stegmann
14:50
10 mins
The Hinterland of Emotions: Facing the Open-Microphone Challenge
Stefan Steidl, Björn Schuller, Anton Batliner, Dino Seppi
15:00
30mins
Panel
Laurence Devillers, Felix Burkhardt, Jianhua Tao, Elisabeth André, Shrikanth Narayanan, Björn Schuller
15:30
20 mins
Floor Discussion
14:00   Panel Session 3-KzZ – Social interaction with robots and agents: where do we stand, where do we go?
Chair: Eva Hudlicka, Sabine Payr, Rodrigo Ventura
Social interaction with robots and agents: Where do we stand, Where do we go?
Eva Hudlicka, Christian Becker-Asano, Sabine Payr, Rodrigo Ventura, Iolanda Leite, Ana Paiva, Kerstin Fischer
14:00   Doctoral Consortium - Session 3 - Synthesis and Embodiment
Chair: Roddy Cowie, Catherine Pelachaud, Alessandro Vinciarelli

Gaining Rapport by Voicing Appropriate Emotional Responses Based on User State

J.Acosta
Synthesis of Nonverbal Listener Vocalizations
S.Pammi
Toward Natural Human-Robot Interaction: Exploring Facial Expression Synthesis on an Android Robot
L.Riek
Endowing artificial agents with emotional autobiographical memories
D.Baccan
15:30   Coffee Available
15:55   Special Session 2-GZ – Guidelines for Affective Signal Processing: From Lab to Life
Chair: Egon L. van den Broek and Joyce Westerink
15:55
20 mins
Guidelines for Affective Signal Processing (ASP): From Lab to Life
Egon L. van den Broek, Joris H. Janssen, Joyce H.D.M. Westerink
16:15
20 mins
Experiences with adaptive statistical models for biosignals in daily life
Stijn de Waele, Gert-Jan de Vries, Mark Jaeger
16:35
20 mins
Artefact-free Real-time Computation of Cardiovascular Measures
Arjan Stuiver, Ben Mulder
16:55
20 mins
Towards User-Independent Classification of Multimodal Emotional Signals
Jonghwa Kim, Elisabeth Andre, Thurid Vogt
17:15
20 mins
Affect Detection in the Real World: Recording and Processing Physiological Signals
Jennifer A. Healey
15:55   Special Session 4-KzZ – Music & Emotion
Chair: Benjamin Knapp
15:55
20 mins
Measurement of Motion and Emotion during Musical Performance
R Benjamin Knapp, Javier Jaimovich, Niall Coghlan
16:15
20 mins
Using Dimensional Descriptions to Express the Emotional Content of Music
Roddy Cowie, Cian Doherty, Edelle McMahon
16:35
20 mins
Measuring entrainment in small groups of musicians
Antonio Camurri, Giovanna Varni, Gualtiero Volpe
16:55
20 mins
Musicology's Dialogue with Emotion Studies: Analysing Musical Structure
Michael Spitzer
17:15
20 mins
Discussion
15:55   Doctoral Consortium - Session 4 - Physiology and Nonverbal Behavior
Chair: Roddy Cowie, Catherine Pelachaud, Alessandro Vinciarelli

Non-verbal behaviour and attribution of mental states

S.Hyniewska
Neurophysiological assessment of affective experience
C.Muehl
Affect driven Creativity Support Tools
P.Tripathi
17:50   Closing