Conference Day 1 - Thursday September 10

[Thu Sep 10] [Fri Sep 11] [Sat Sep 12]
De Grote Zaal Keizer Zaal Kleine Zaal
08:15   Opening
08:30   Key Note Talk “User Affect Modeling, Recognition, and Assistance” by Qiang Ji
Chair: Jeff Cohn
09:30   Coffee Break
10:00   Oral Session 1-GZ – Gesture & Emotion Recognition
Chair: Louis-Philippe Morency
10:00
25 mins
Gesture and Emotion: Can basic gestural form features discriminate emotions?
Michael Kipp, Jean-Claude Martin
10:25
25 mins
Learning Models of Speaker Head Nods with Affective Information
Jina Lee, Alena Neviarouskaya, Helmut Prendinger, Stacy Marsella
10:50
25 mins
Automated Classification of Gaze Direction Using Spectral Regression and Support Vector Machine
Mohammad H Mahoor, Steven Cadavid, Daniel S. Messinger, Jeffrey Cohn
10:00   Oral Session 1-KzZ – Intelligent Tutoring Systems
Chair: Ruth Aylett
10:00
25 mins
Natural Affect Data - Collection & Annotation in a Learning Context
Shazia Afzal, Peter Robinson
10:25
25 mins
It's All in the Game: Towards an Affect Sensitive and Context Aware Game Companion
Ginevra Castellano, Iolanda Leite, André Pereira, Carlos Martinho, Ana Paiva, Peter William McOwan
10:50
25 mins
Evaluating the Consequences of Affective Feedback in Intelligent Tutoring Systems
Jennifer Lynne Robison, Scott W McQuiggan, James C Lester
10:00   Oral Session 1-KZ – Robots & Artificial Agents 1
Chair: Jonathan Gratch
10:00
25 mins
Empathizing with Robots: Fellow Feeling along the Anthropomorphic Spectrum
Laurel D. Riek, Tal-Chen Rabinowitch, Bhismadev Chakrabarti, Peter Robinson
10:25
25 mins
How about laughter? Perceived naturalness of two laughing humanoid robots
Christian Werner Becker-Asano, Takayuki Kanda, Carlos Ishi, Hiroshi Ishiguro
10:50
25 mins
"Don't think too much!" - Artificial Somatic Markers for Action Selection
César F. Pimentel, Maria R. Cravo
11:15   Oral Session 2-GZ – Face & Emotion Recognition
Chair: Qiang Ji
11:15
25 mins
Perception of Emotional Expressions in Different Representations Using Facial Feature Points
Shazia Afzal, Tevfik Metin Sezgin, Yujian Gao, Peter Robinson
11:40
25 mins
Automatically Detecting Pain Using Facial Actions
Patrick Joseph Lucey, Jeffrey F Cohn, Simon Michael Lucey, Iain Matthews, Sridha Sridharan, Kenneth M Prkachin
12:05
25 mins
Detecting Depression from Facial Actions and Vocal Prosody
Jeffrey F Cohn, Tomas Simon Kruez, Iain Matthews, Ying Yang, Minh Hoai Nguyen, Margara Terjera Padilla, Feng Zhou, Fernando De la Torre
11:15   Oral Session 2-KzZ – Affective Interfaces
Chair: Peter Robinson
11:15
25 mins
You Make Me Happy: Using an Adaptive Affective Interface to Investigate the Effect of Social Presence on Positive Emotion Induction
Suleman Shahid, Emiel Krahmer, Marc Swerts, Willem A. Melder, Mark A. Neerincx
11:40
25 mins
Detection of Anger with and without Control for Affective Computing Systems
Elena Spiridon, Stephen Fairclough
12:05
25 mins
Mogic: Expressing Affective Messages Between Empty Nesters and Their Children
Emma Neuhaus-Klamer, Pavan Dadlani
11:15   Oral Session 2-KZ – Robots & Artificial Agents 2
Chair: Ana Paiva
11:15
25 mins
The Effect of Color on Expression of Joy and Sadness in Virtual Humans
Celso Miguel de Melo, Jonathan Gratch
11:40
25 mins
There’s Always Hope: Enhancing Agent Believability through Expectation-Based Emotions
Tibor Bosse, Edwin Zwanenburg
12:05
25 mins
Pleasure-Arousal-Dominance Driven Facial Expression Simulation
Hana Boukricha, Ipke Wachsmuth, Andrea Hofstätter, Karl Grammer
12:30   Lunch Break
14:00   Oral Session 3-GZ – Mini Tutorials
Chair: Anton Nijholt
14:00
40 mins
Preference learning for affective modeling
Georgios Yannakakis
14:40
40 mins
Foundations for Modelling Emotions in Game Characters: Modelling Emotion Effects on Cognition
Eva Hudlicka, Joost Broekens
15:20
40 mins
Emotional Brain-Computer Interfaces
Gary Garcia Molina, Tsvetomira Tsoneva, Anton Nijholt
14:00   no session
14:00   no session
16:00   Coffee + Poster Session + Demo Session
16:01   Poster Session 1 – Models of Emotion & Emotion Recognition - 1st Balcony
Chair: Bart van Straalen and Anton Nijholt

16 presentations, click to view all
16:01   Demo Session 1 - 1st/2nd Balconies
Chair: Jonathan Gratch, Ioannis Patras, Marc Schröder
Multimodal real-time conversation analysis using a novel process engine
Stefan Scherer, Volker Fritzsch, Friedhelm Schwenker
Recording emotions with “MyInnerLife”
Elisabeth Eichhorn, Reto Wettach, Boris Müller
EmoText: Applying Differentiated Semantic Analysis in Lexical Affect Sensing
Alexander Osherenko
EMBR: A Realtime Animation Engine for Interactive Embodied Agents
Alexis Heloir, Michael Kipp
A More Effective Way to Label Affective Expressions
Micah Rye Eckhardt, Rosalind Picard
A Demonstration of Audiovisual Sensitive Artificial Listeners
Marc Schröder, Elisabetta Bevacqua, Florian Eyben, Hatice Gunes, Dirk Heylen, Mark ter Maat, Sathish Pammi, Maja Pantic, Catherine Pelachaud, Björn Schuller, Etienne de Sevin, Michel Valstar, Martin Wöllmer
Demonstration: Interactive Social-Emotional Toolkit (iSET)
Mish Anna Rimm Madsen, Rana el Kaliouby, Micah Eckhardt, Matthew Goodwin, Mohammed Ehsan Hoque, Rosalind Picard
16:01   no session